Firma Restauracja Wiśniowy Sad Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością uzyskała dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (Odporność i konkurencyjność gospodarki - część grantowa) na realizację projektu pn. „Rozszerzenie działalności Restauracji Wiśniowy Sad poprzez inwestycje w zwiększenie potencjału przygotowania własnych wyrobów cukierniczych i wypieków wparte szkoleniem, doradztwem oraz działaniami z zakresu wykorzystania OZE (Region 4)”. Działanie: A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności.
Głównym celem projektu jest rozszerzenie dotychczasowej działalności poprzez zwiększenie potencjału możliwości przygotowania własnych wyrobów cukierniczych i wypieków na rzecz klientów restauracji i cateringu. Poprzez realizacje projektu, planuje się osiągnąć następujące cele:
- Zwiększyć odporność przedsiębiorstwa na sytuacje kryzysowe.
- Rozszerzyć prowadzoną działalność.
- Rozpocząć świadczenie nowej usługi - produkcji własnych wyrobów cukierniczych i wypieków.
Realizacja projektu pozwoli na zwiększenie potencjału produkcji własnej wyrobów cukierniczych i wypieków (oferowanych Klientom restauracji i korzystających z cateringu), rozszerzenie oferowanego asortymentu, podniesienie jakości świadczonych usług czy uniezależnienie się od dostawców.
Dodatkowo, poprzez wprowadzenie zrównoważonych praktyk, restauracja stanie się wzorcem dla innych przedsiębiorstw w branży gastronomicznej, co może przyczynić się do pozytywnej stymulacji gospodarki oraz modernizacji całej branży.
Grupą docelową są klienci restauracji oraz korzystający z cateringów, jak również klienci hurtowi.
Wartość projektu: 739 824,33 zł
Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 502 891,70 zł